Het is vers, lokaal, bio én dat proef je! |
|
|
|
Bio! Logisch toch? Voor ons wel... en vanzelfsprekend!
TÜV Nord – Integra zorgt voor de controle dat we dit allemaal correct toepassen. De oogst:
|
|
Zelf-oogsten, zei je… Hoe gaat dat juist in z’n werk? |
De zelfoogster neemt een abonnement voor een volledig oogstjaar en dit met zijn hele gezin. Een oogstjaar loopt telkens van 1 april tot 31 maart van het volgende jaar.
Prijzen voor het oogstjaar 1/4/2024 – 31/3/2025:
Betalen kan op twee manieren. Ofwel in één keer bij het begin van het oogstjaar, na ontvangst van het factuur. Ofwel gespreid over 12 maandelijkse schijven mét domiciliëring.
Als zelfoogster heb je het hele jaar door toegang tot ons veld, 24 op 24 en 7 op 7. Je ontvangt een badge waarmee alleen de zelfoogsters op het afgesloten deel van de boerderij kunnen komen.
Kom je oogsten tijdens de werkuren van de tuinploeg, dan staan we je graag met raad en daad bij.
Hoeveel mag je oogsten?
De basisregel is: je oogst wat je dagelijks/wekelijks met je gezin nodig hebt aan groenten in versgebruik. Invriezen, inmaken, verkopen en uitdelen aan buren of familie is niet toegestaan. Te veel groenten oogsten om ze daarna weg te smijten, is pure verspilling. Daar kunnen we moeilijk mee leven. Sporadisch moeten we een beperking zetten op de hoeveelheid die je van een groente mag oogsten. Wanneer we daarentegen te veel hebben van een groente, mag je er van oogsten zo veel je wil. Dan kan invriezen en uitdelen wel.
Wat en hoe mag je oogsten?
Wat er te oogsten is, wordt gecommuniceerd in een wekelijkse mail. Het overzicht van wat je waar kan oogsten, hangt ook op in het zelfoogstkot. Op het veld zelf staat er bij elke groente een naambordje én een kleurcode:
Wanneer er nog geen staander met naambord of kleurcode staat, dan wil dit ook zeggen: niet oogsten, afblijven. De groente is dan nog aan het groeien!
In het zelfoogstkot worden de groenten aangeboden die we in voorraad hebben. Denk aan aardappelen die we in augustus machinaal rooien en die we tot eind december via het zelfoogstkot blijven aanbieden. Hetzelfde voor bv pompoenen, rode biet,…
Het grotere oogstmateriaal zoals een spade, spitvork of riek, staat op het veld klaar bij de groente. Een mes, schaar, zak, tas of bak neem je best zelf mee.
We geven tips en trics mee over hoe de groenten te oogsten.
Groenten kan je wassen aan de wasplaats, oogstresten kan je kwijt aan de composthoek.
Goede huisvader -en moeder!
Wanneer je zelfoogster bent, wordt de tuin van de Den Diepen Boomgaard een beetje jouw eigen tuin. Je draagt een beetje mee verantwoordelijkheid voor de goede gang zaken in de tuin. Je zorgt voor alles op en rond het veld alsof het jouw eigen tuin is, zowel voor mensen als materiaal. We verwachten ook dat je bij het oogsten rekening houdt dat je niet de enige persoon bent die van die groente of fruit wil eten. De zelfoogstgroep van Den Diepen Boomgaard telt meer dan 100 gezinnen en iedereen wil graag zijn deel kunnen oogsten. We verwachten dat je dit solidariteitsprincipe respecteert!
Kortom…
Met een portie gezonde goesting leer je op een wip je eigen groenten te oogsten en ontdek je in de keuken talrijke nieuwe bereidingen en smaken. Je haalt dagverse, smaakvolle groenten in huis, je eet bewuster volgens het seizoen en voor kinderen gaat er een hele nieuwe wereld open!
Heb je interesse om mee te doen het komende oogstjaar (start 1/4/2024 tot 31/3/2025)? Dan nodigen we je graag uit onze boerderij.
We willen even de tijd nemen om kennis te maken, we leiden je kort rond op de boerderij en leggen je alles uit over de zelfoogst.
Ben je na alle uitleg nog steeds enthousiast en overtuigd om mee te doen, dan wordt daarna de overeenkomst “zelfoogst” ingevuld en ondertekend. Reken minstens 45 minuten voor de uitleg en rondleiding. Om de overeenkomst in te vullen komt er snel een kwartier bij.
Verantwoordelijke: Koen Bienstman
0476/88 10 21
tuin@diepenboomgaard.be